Tržište platnih kartica konačno regulisano

Bez autora
Jan 09 2024

Zakonom o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja u vezi sa platnim karticama, koji će se primjenjivati od danas – 9. januara, u potpunosti se reguliše tržište platnih kartica, tako što se uspostavljaju jednaka prava, obaveze i mogućnosti za sve učesnike, dok se ograničavanjem visine međubankarske naknade doprinosi smanjenju troškova za platne transakcije na osnovu platnih kartica, piše u saopštenju Centralne banke Crne Gore.

Kako pojašnjavaju, novom regulativom se tretira pitanje trenutno prisutnih različitih međubankarskih naknada za platne kartice i utvrđuje ograničenje visine međubankarskih naknada.

“Umjesto dosadašnjih 0,3% do 2,30% za plaćanja debitnom karticom, bankama neće biti dozvoljeno da trgovcima naplaćuju međubankarsku naknadu veću od 0,2% vrijednosti transakcije, odnosno 0,3% za plaćanja kreditnom karticom. Očekuje se da ovo ograničenje dovede do nižih trgovačkih naknada, čime će indirektno biti stvoreni preduslovi za sniženja cijena roba i usluga za potrošače”, piše u saopštenju.

Novim zakonom će takođe biti obezbijeđena uporedivost naknada koje čine trgovačku naknadu, kao i veća transparentnost u poslovnom odnosu banka–trgovac–potrošač, odnosno bolja informisanost potrošača, uz dodatno stimulisanje upotrebe bezgotovinskog plaćanja.

“Pozitivne efekte novog zakona osjetiće i trgovci, posebno male i srednje trgovine, koje će usljed veće transparentnosti i niže međubankarske naknade moći sa svojim bankama da pregovaraju o smanjenju ukupne trgovačke naknade”, navode u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik